Het is inmiddels zo’n vijftien jaar geleden dat Marc Heijens voor het eerst voorzitter was van de SPIE Internationale Junioren Driedaagse. In die tussentijd is de koers uitgegroeid tot een etappekoers die jaarlijks de internationale toppers van de toekomst naar Zeeuws-Vlaanderen brengt. Nadat uittredend voorzitter Bram Cambier bij de laatste editie een stapje terug deed, zag Heijens zijn kans schoon. ,,Ik heb het evenement altijd al een warm hart toegedragen”, motiveert hij zijn tweede termijn als voorzitter.
Dat Heijens het voorzitterschap terug opneemt, is allesbehalve vanzelfsprekend. Als directeur van Arentis heeft de inwoner van Axel een druk maatschappelijk bestaan, maar toch ging Heijens in op het aanbod om opnieuw voorzitter van de Junioren Driedaagse te worden. ,,Ik ben in 2005 voor het eerst toegetreden als bestuurslid en ben eind 2006 voorzitter geworden”, gaat Heijens terug in de tijd. ,,Rond 2010 ben ik bewust gestopt om me volledig op mijn maatschappelijke carrière te focussen, maar ik ben de wedstrijd met veel interesse blijven volgen.”
Arentis is ook al jarenlang één van de sponsors van de wedstrijd. ,,Ik heb persoonlijk niet per se iets met wielrennen, maar als inwoner van Axel vind ik het mooi dat zo’n evenement met internationaal karakter in onze stad plaatsvindt. Hoewel ik vijftien jaar niet meer actief was als bestuurslid, kijk ik er naar uit om opnieuw bij de organisatie betrokken te zijn.”
In die tussentijd is er een hoop veranderd. Veel deelnemers die aan de SPIE Internationale Junioren Driedaagse deelnamen, zijn doorgebroken bij de profs. ,,Het is de ideale leerschool voor jonge en talentvolle coureurs. We hebben vlakke ritten in lijn met kasseien, een individuele tijdrit, maar ook een lastige slotrit door de Vlaamse Ardennen. Dat zorgt ervoor dat de beste renners komen bovendrijven en soms doorbreken bij de profs.”
Heijens is als actief bestuurslid een tijd weggeweest, maar trof bij zijn herintrede een goed georganiseerd bestuur aan. ,,Je kan wel stellen dat de organisatie als een huis staat en dat verbaast mij eigenlijk niet. De wedstrijd is al jarenlang een succes en kan rekenen op veel ervaren krachten en dat betaalt zich uit. Met Marco Bakker en Johnnie Harms heb ik twee andere ervaren krachten opnieuw bij de organisatie kunnen betrekken en daarmee kunnen we de wedstrijd hopelijk weer naar een nog hoger niveau tillen.”
Heijens is immers ambitieus. ,,De etappekoers heeft natuurlijk in de loop der jaren al een goede naam opgebouwd, maar ik hoop vooral dat de wedstrijd weer meer gaat leven in Zeeuws-Vlaanderen. Het verschil tussen de publieke belangstelling in Zeeuws-Vlaanderen en de slotrit in België is behoorlijk groot. Hopelijk kunnen we naar de toekomst toe het Zeeuws-Vlaamse publiek weer wat meer betrekken bij de koers.”
De succesformule van de wedstrijd blijft voorlopig nog ongewijzigd. ,,De eerste etappe start en finisht traditiegetrouw in Axel op 23 mei. Daags nadien vindt ’s ochtends de individuele tijdrit in Westdorpe plaats en ’s avonds de rit in lijn in Sluiskil. De slotrit zal ietwat hertekend worden en starten en finishen in Strijpen in plaats van Velzeke wegens wegwerkzaamheden. Het zal echter de scherprechter blijven van de wedstrijd. Ik wens vooral een spannende en voorspoedige editie bij mijn rentree en het zou natuurlijk leuk zijn als ik veel partners bij de diverse etappes mag ontmoeten aan de finish. Hopelijk blijft het succesverhaal van de Junioren Driedaagse onder mijn voorzitterschap voortduren”, besluit een enthousiaste Heijens.