J3D als kweekvijver van talent

Emile Elzinga

Sinds 1982 meten 17 en 18 jarige talenten jaarlijks hun krachten rondom Axel. Op dat moment talentvolle coureurs, maar nog onbekende namen. Hoe verging het deze talenten in hun verdere carrière? Hebben renners die het podium in Axel halen een grote kans om door te breken?

De eerste bekende naam die we tegenkomen als we de top 3 van het eindklassement in chronologische volgorde doorlopen, is Herbert Dijkstra. Hij won de J3D in 1984. Niet doorgebroken als wielrenner, maar later wel een verdienstelijk schaatser. Een stayer puur sang. Medailles op het NK afstanden in 1987 en 1988 (zilver en brons op 5 en 10 kilometer) en deelnemer aan de Olympische spelen in Calgary. Hij werd daar 11e op de 10 kilometer en 13e op de 5 kilometer. Tevens was hij de eerste Nederlander die zowel aanwezig was op winter- als zomerspelen (in Seoul was hij reserve voor de tijdritploeg). Tegenwoordig is Dijkstra een toonaangevende verslaggever van het schaatsen en natuurlijk wielrennen!

Tweede in 1984 werd Tom Cordes. Hij werd wereldkampioen bij de junioren en later wereldkampioen 100 km ploegentijdrit met John Talen, Gerrit de Vries en Rob Harmeling. Cordes reed zowel de Giro, de Tour als de Vuelta. In de Vuelta won hij in 1992 de 16e etappe. Op de foto Cordes (rechts) in actie tijdens de Vredeskoers van 1987. Hij wordt nipt verslagen op de streep, overigens geen schande, de winnaar van die dag …… sprintkanon Abdoesjaparov.

 

tom cordes

Het duurt tot 1988 voordat we (met de kennis van nu) weer grote namen zien op het podium in Axel. Winnaar van dat jaar wordt Servais Knaven, op de voet gevolgd door Andrea Perron. Knaven, de bakkerszoon uit Lobith, werd in 2008 geridderd voor zijn verdiensten voor de wielersport. Niet voor niets. Hij won in 2001 Parijs-Roubaix en in 2003 de Touretappe naar Bordeaux. In het shirt van Quick Step kwam hij na een sensationele ontsnapping solo over de streep.

 

servais knaven

Een jaar later (1989) heeft de J3D weer een podium om van te watertanden, 1. Davide Rebellin, 2. Andrea Perron en 3. Richard Groenendaal. Waarschijnlijk was het in 1989 koud, nat en zwaar. Rebellin groeit op tot een specialist van zware klassiekers. In 2004 wint hij in een week tijd de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Een prestatie die tot de dag van vandaag ongeëvenaard blijft. Perron rijdt in zijn loopbaan voor aansprekende collectieven als Motorola en Team CSC. Groenendaal blijkt ook een liefhebber van zware omstandigheden. In 2000 wordt hij (in zijn achtertuin in Sint-Michielsgestel) wereldkampioen veldrijden onder, u raadt het al, erbarmelijke omstandigheden.

 

richard groenendaal

Ook in 1990 een winnaar van naam en faam. Niemand minder dan Leon van Bon mocht na de slot-etappe de leiderstrui aantrekken. Van Bon is sinds 1994 professional en kan terugkijken op  een zeer imposante carrière. Twee maal Nederlands kampioen (2000 en 2005) en ritwinnaar in zowel de Vuelta als de Tour.

Een jaar later (1991) een podium van op zijn minst bijzondere renners, Henk Vogels stond dat jaar op de hoogste trede van het ereschavot. Deze Nederlandse Australiër (of andersom?) was van 1995 tot en met 2008 een vaste waarde in het profpeloton. Tweede dat jaar werd Nicolas Jalabert (het kleine broertje van…). De nummer drie van dat jaar is helemaal een bijzondere persoonlijkheid, een renner die zich als knecht altijd heeft weggecijferd voor zijn kopmannen, Koos Moerenhout. Deze meesterknecht bleek in de nadagen van zijn carrière ook in staat om zelf te kunnen winnen. Zowel in 2007 als in 2009 werd hij Nederlands kampioen op de weg. Op de foto ziet u Koos starten bij het NK tijdrijden in 2009.

koos moerenhout

We moeten wachten tot 1994 tot we weer grote renners tegenkomen. Twee Duitsers dit keer. Winnaar van de J3D in dat jaar wordt Andreas Klier, een derde plaats is er voor Jorg Jaksche. Klier rijdt voor onder andere TVM en T-Mobile en wint in 2003 Gent-Wevelgem en in 2007 een etappe in de Ronde van Spanje. Jacksche ontwikkelt zich tot een verdienstelijk ronderenner  en wint in 2004 Parijs-Nice en rijdt een aantal maal top 20 in de Tour.

Na een aantal jaren zonder grote doorbraken in 1998 weer een podium met louter klasbakken. Drie toptalenten die door hun prestaties als junioren en jonge professionals zorgen voor een torenhoog verwachtingspatroon. De nummer één (Eric Baumann) en twee (Jurgen van Goolen) hebben die belofte nog maar ten dele ingelost. De nummer drie van dat jaar overtrof alle verwachtingen, zijn naam… Tom Boonen. De erelijst van Boonen (ook wel Tommeke of Tornado Tom genoemd door zijn Vlaamse fanschare) is te lang om in één stuk tekst te vangen. Een greep uit de erelijst: 2 maal de Ronde van Vlaanderen, 3 maal Parijs-Roubaix, 6 etappezeges in de Tour, winnaar groene trui in de tour van 2007 en wereldkampioen in 2005. Op de foto Boonen bij zijn derde zege in Roubaix.

 

tom boonen

In de jaren 2000 tot en met 2003 zien we veel renners op het podium terug die zijn doorgebroken als professional, maar voor wie de hoogtepunten in hun carrière (hopelijk) nog moeten komen. De Duitser Marcel Sieberg (winnaar in 2000) bijvoorbeeld heeft een plekje gevonden in de hoofdmacht van Team High Road. Kenny van Hummel (derde in 2000) is de sprinter van Skil-Shimano en verwierf een cultstatus in de Tour van 2009 in zijn gevechten tegen de tijdslimiet in bergetappes. L’Équipe riep hem overigens uit tot slechtste klimmer ooit (het was nog niet eerder voorgekomen in een grote ronde dat steeds dezelfde renner laatst werd in bergetappes). Ook Martijn Maaskant (tweede in 2001), Matti Breschel (winnaar in 2002) en Kai Reus (winnaar in 2003) zijn supertalenten die, als de voortekenen niet bedriegen, een gouden toekomst tegemoet gaan.

Of de winnaars (of nummers 2 en 3) van de afgelopen jaren zullen doorbreken is nog een grote vraag. Als we over 10 jaar terugkijken weten we meer. Na een analyse van 29 jaar is het wel duidelijk dat de J3D een springplank kan zijn naar een roemrijke toekomst als wielrenner. De winnaar van zowel 2008 als 2009 Jasper Bovenhuis (eerste renner die deze ‘dubbel’ heeft behaald) heeft dit jaar de stap gezet naar het Rabobank Continental Team. Zijn beste prestatie tot nu toe? Kijkt u zelf maar even in zijn profiel ……

www.rabosport.nl/nieuws/wielrennen/continentalteam/renners/Jasper%20Bovenhuis

 

Sponsors